maj 10, 2023

Glutenfri matkasse

Glutenintolerans (Celiaki) är idag en mycket vanlig ”allergi” som drabbar både unga som gamla. Behovet av glutenfria matkassar har därför efterfrågats redan från start och många butiker har färdiga och bra alternativ. Det som varierar mellan de olika alternativen är ofta recepten, de vill säga hur mycket glutenfria substitut som används jämfört med de som utesluter gluten.

På vår sida har vi recenserat och gått igenom hela marknaden, så att du enkelt kan hitta den bästa glutenfria matkassen 2023.

1. Ecoviva Glutenfri

 • Gluten- och laktosfria
 • Obesprutade grönsaker
 • 90% miljömärkt

Beställ nu →

Välj en glutenfri matkasse

 1. Ecoviva Glutenfri

  • Gluten- och laktosfria
  • Obesprutade grönsaker
  • 90% miljömärkt
  1189 kr/vecka
  Ingen rabatt
  Priser
  Prova-på-pris: 1189 kr/vecka
  Ordinarie pris: 1189 kr/vecka
  Villkor

  Rabatter
  Rabattkod: Ingen rabatt
  Erbjudande: Ingen rabatt
  Erbjudande

glutenfri matkasse

Vad är gluten?

Glutenintolerans, även kallat för Celiaki, innebär att du int tål att få i dig gluten. Det är ett protein som ofta återfinns i mjöl och pasta. Rent fysiskt så har dina tarmar svårt att plocka upp gluten vilket skapar biverkningar i form av gasbildning och diarré.

För dig som är glutenintolerant (och därav söker glutenfri matkasse) är lösningen på samtliga biverkningar att aktivt utesluta dessa produkter. Ofta äter man inte livsmedel som vete, havre råg och korn. En glutenfri kost innebär ofta att man ersätter dessa produkter med glutenfria alternativ, det finns idag ofta substitut till alla typer av livsmedelsvaror. Det går också att undvika genom att äta andra livsmedel som fungerar bättre.

statistik andel med celiak diagnos
Figur 1 – 2 av 3 är inte medvetna om sin glutendiagnos.

Hitta bäst glutenfri matkasse

Det finns flera saker att tänka på när du funderar på att köpa en glutenfri matkasse. Vi har nedan listan de vanligaste sakerna som kan vara smart att kolla över. Värdera vad som är viktigt för dig och ta i slutändan ett beslut som du tror kommer kunna vara hållbart långsiktigt.

Externa betyg

När du ska beställa din första glutenfria matkasse ska du tänka på att läsa de kommenterar som ofta finns till. Där har andra glutenintoleranta människor och användare kommenterat hur bra det faktiskt fungerar. Din allergi ska aldrig vara en belastning och framför allt inte när du vill unna dig lite lyx i tillvaron med hjälp utav en bra matkasse.

Påverkan

En aspekt som kan vara viktig att kontrollera innan du handlar en glutenfri matkasse är din möjlighet att påverka innehållet. De senaste året har det blivit mycket trendigt med kassar med hög variation och hög påverkan från kunderna. Alla recept passar inte samtliga och variation kan vara nyckeln till en långvarig matkasse där hemma.

Priset

De positiva effekterna av att ha en matkasse är flera. Trots detta måste det även vara ekonomiskt hållbart. Många är medvetna om att det kostar lite mer än att gå handla allting själv och komponera egna recept, men trots detta är det mycket värt. Vi har därför i listan över tagit fram priset för de olika alternativen, på så sätt kan du enkelt välja en glutenfri matkasse till bra och billigt pris.

Vanliga frågor

Kostar min glutenfria matkasse mer än en vanlig?

Nej! Många leverantörer har bra alternativ i samma prisklass. Ta en titt i vår topplista med de allra bästa glutenfria kassarna där priset även tydligt framgår.

Hur gör jag om endast en person i familjen är gluten?

Tyvärr finns det inget alternativ idag att välja hur många som ska äta glutenfritt i kassen. Om ni behöver ett sådant alternativ rekommenderar vi att hela familjen anpassar sig för att ni ska få en så smidig ”matkasse-upplevelse” som möjligt.

Finns HelloFresh glutenfritt?

Enligt vår undersökning går det inte att få HelloFresh kasse glutenfritt.

Fördel med glutenfri matkasse

Fördelarna med att välja en glutenfri matkasse levererat hem till dörren varje vecka är flera. Vi har nedan sammanställt de allra vanligaste fördelarna som våra besökare ser efter att de genomfört sitt första köp.

Färdiga glutenfria recept

I samtliga glutenfria recept gäller det att utesluta de komponenter och ingredienser, vilket kan vara lite knepigt för någon som är ovan. Ett hett tips är då att köpa en glutenfri matkasse för att enkelt kunna följa befintliga recept. Det är också en bra metod för att bredda din kunskap om glutenfri matlagning.

Mår bättre

Enligt undersökning (se figur 2) väljer hela 69,7% glutenfri kost (och eventuellt matkasse) för att de mår bättre, trots att de inte har en diagnos.

Det är en oerhört stor andel av de tillfrågade som alltså väljer att ha denna specialkost, trots att det inte är bekräftat att de lider av några problem.

Enligt samma undersökning innebär må bättre specifikt:

 • Förbättrad mag- och tarmhälsa
 • Förbättrad näringsupptag
 • Piggare och mer energi
 • Bättre sömn

Enkelhet

Precis som med en vanlig matkasse är det oerhört enkelt att komma igång och det är så skönt att ha veckans matsedel färdig varje dag. De allra flesta som testar en matkasse tycker att det underlättar och sparar dem flera timmar varje vecka.

anledning glutenfri matkasse
Figur 2 – Fördelning av anledning att användare väljer glutenfri kost.

Stora aktörer har färdiga glutenfria kassar

När man börjar noggrant analysera och hämta information om vilka aktörer som har färdiga glutenfria matkassar är det faktiskt inte speciellt många. I början av våran undersökning har vi förväntningarna att någon av de allra största och kända matkasse-leverantörerna, men så är faktiskt inte fallet. De som egentligen har alternativ är matvarukedjorna.

Glutenfri matkasse ICA

ICA har en variant som kallas ”inspiration” som är både laktos- och glutenfri. Det är för familjer och personer som vill laga gott och sunt från grunden. Här tar kockar även ut svängarna och utmanar de allra klassiska recepten. Vi tycker att det ser mycket gott ut och något som man skulle ta och testa.

Linas matkasse glutenfri

Linas matkasse erbjuder för dagsläget inga glutenfria alternativ. Enligt deras egen hemsida uppmanar de kunder som önskar glutenfria alternativ att byta ut de varor som innehåller gluten och utöver det följa deras recept.

Glutenfri matkasse Coop

Coop har breddat sitt utbud rejält de senaste åren och erbjuder nu även flera alternativ för dig med glutenintolerans. De beställs enklaste på deras hemsida och ofta får du leverans redan nästkommande vecka.

Ecoviva

Ecoviva är en miljömedveten matkasse som erbjuder säsongsbetonade måltider som går att få fria från gluten. Företaget levererar inte över hela Sverige men kontrollera på dess hemsida om du är berättigad att beställa.

Välmående med glutenfri kost

Att välja en glutenfri kost har flera positiva effekter som är vetenskapligt bevisat. Däremot upplever de som genomgår en kost fri från gluten ofta egna positiva effekter och en ökad kontroll vad man äter. Nedan enligt figur 3 ser du hur ett hundratal tillfrågade vad de upplever för positiva effekter.

Förbättrad mag- och tarmhälsa

Hela 338 tillfrågade upplever en förbättrad mag- och tarmhälsa efter att ha bytt till glutenfri kost. Det är den största andelen av ökade positiva effekter. Utöver det upplever hela 197 bättre näringsupptag.

Förebygger sjukdomar

Ytterligare 184 tillfrågade upplever eller tror att de förebygger eller botar sjukdomar. Utöver andra fördelar finns mer energi, bättre sömn och viktnedgång.

Tabell över upplevda positiva effekter av glutenfri kost
Figur 3 – Upplevda positiva effekter av glutenfri kost-

Ekologisk glutenfri matkasse

Vi har i andra avsnitt skrivit om både vegetarisk matkasse och vegansk matkasse men de senaste året har efterfrågan på glutenfria sådana alternativ dykt upp. Enligt vår undersökning finns det en aktör som för tillfället tillfredställer ert behov, och det är Ecoviva.

Ecoviva erbjuder en ekologisk och vegetarisk glutenfri matkasse som har fått fina priser i flera olika jämförelser. Den innehåller fyra rätter och satsar även på att ha måttliga mängder ägg- och mejeriprodukter.

Sammanfattning

För att sy ihop och sammanfatta det som precis skrivits om glutenfria matkassar vill vi bara säga att det ser bra ut. Utbudet är stort och du kommer enkelt kunna hitta ett alternativ som passar dig.

Att hitta din nästa kasse kommer också att vara enkelt då vi efter bedömningen som presenteras över har skapat en lista. Listan innehåller alla svenska glutenfria matkassar så att du enkelt kan klicka dig vidare och beställa. Fördelarna med att välja en matkasse om du är gluten är flera – men en av de största som är precis samma oavsett kasse är utbudet av recept.

Till sist vill vi tacka för oss, hoppas du uppfattat guiden som givande och kommer tillbaka!