mars 25, 2024

Bästa matkassen

Vi jobbar dagligen med att uppdatera vår sida för att förse dig med den absolut bästa matkassen 2024. Det är däremot en mycket svår och tidskrävande uppgift. Precis som med allt annat har vi alla olika smak och preferenser, en matkasse som passar dig utmärkt behöver inte vara den bästa för någon annan. Vi försöker därför presentera olika priser och villkor som skiljer de olika leverantörerna av matkassar åt, så att du själv kan välja bästa matkassen för dig, din familj och dina eller era preferenser.

Med det i åtanke behöver du fundera ut vad som är viktigast för dig eller din familj. Är det till exempel en bred variation eller lågt pris som är viktigast för dig vid beställning av matkasse? Med vår erfarenhet och vad andra besökare har nämnt är det viktigt att se långsiktigt på en matkasse. På så sätt blir det bästa möjliga utfall och du behöver inte säga upp matkassen redan efter ett par veckor på grund av den inte föll dig eller er i smaken.

1. MatKomfort

 • För 1-8 personer
 • Premium-val
 • 800 kr rabatt

Beställ nu →

Bästa matkassen 2024

MatKomfort

Fördelar:

 • För 1-8 personer
 • Premium-val
 • 800 kr rabatt

Pris fr: 502 kr
Rabattkod: handlamatkasse23
Vårt betyg: 4.7/5
Beställ hem nu →

Hellofresh

Fördelar:

 • Skräddarsy
 • Ingen bindingsid
 • Lättlagat

Pris fr: 364 kr
Rabattkod: Lämna epost nedan
Vårt betyg: 4.9/5
Beställ hem nu →

Linas Matkasse

Fördelar:

 • Flera goda val
 • Fräscha varor
 • Varierande recept

Pris fr: 440 kr
Rabattkod: Lämna epost nedan
Vårt betyg: 4.6/5
Beställ hem nu →
Ansvarig testareHandlamatkasse.se

Vår testare Åke har gedigen erfarenhet av resturang- och cateringbranschen både som kock och beställare. Bedömning har fokuserats på färskhet, variation i recept samt andra hårda värden som t.ex. pris.

Du kan även läsa testerna i sin helhet här.

Fyll i din e-post så skickar vi en unik rabattkod med rabatt hos Matkomfort, Hellofresh och Linas matkasse.

bästa matkassen 2023

Definition bästa matkasse

Vad som avgör vilka matkassar som är bäst i test beror på en rad olika faktorer. Vi har gjort en noggrann undersökning och inte tummat på några som helst parametrar. Undersökningen genomförs regelbundet varje månad och uppdateras i samma takt. Således behöver inte den bästa matkassen under mars månad vara samma som i april månad.

För att ge dig en bra inblick i vår undersökning definierar vi hur processen går till nedan och vilka faktorer vi kollar på. På så sätt kan du förstå hur pass bra undersökningen passar dig utifrån vilka faktorer som är viktiga för dig eller din familj.

Färskhet

Färskhet är ofta en underskattad faktor som inte är med i de allra flesta undersökningar, men hos oss är det en viktig och avgörande parameter. Vi värdesätter färskhet och kvaliteten på produkterna du får hemskickade väldigt högt. En persilja får till exempel inte vara vissen vid leverans. Framförallt får köttvaror inte ha börjat lukta konstigt, vilket direkt gör det oätbart och resulterar i ett kraftigt underbetyg.

Recept

Recepten i en matkasse är grunden för vår bedömning. Dels handlar det i stor grad om variation men även hur gott det smakar och hur komplicerat det är.

Lite beroende på din eller era preferenser för en matkasse går det att prioritera olika mellan variation, smak och komplexitet i recepten.

Pris

Likt många andra faktorer är priset en viktig parameter när det gäller att hitta den bästa matkassen. Det är inte alltid som billigast är bäst men det måste vara en korrelation mellan vad man får och vilket pris man betalar. I vår topplista och jämförelse presenterar vi delvis pris för hela matkassen men även pris per måltid.

Fördelar med att välja bästa direkt

Fördelarna med att välja den bästa matkassen direkt utan att göra någon egen undersökning är många. Vi hoppas att du kan lita på våra tester, som vi noga genomfört över flera månader. Varje dag tar vi emot ny information från matkasse-leverantörerna om nytt innehåll, nya tankar och nya strategier. Allt för att vi ska ha rätt underlag och ge dig den bästa matkassen direkt utan några som helst krångel. Vi finns här för att underlätta så mycket som möjligt och för att du som potentiell kund av ny matkasse skall kunna lägga minsta möjliga tid och energi på att göra egna undersökningar och jämförelser.

Jämföra tar tid

Att jämföra tar tid och om du bara är intresserad av den bästa matkassen kan du snabbt klicka på den översta och gå vidare. Vi uppdaterar våra listor med jämna mellanrum och vår målsättning är att du alltid ska få det bästa alternativet utan större tankekraft.

Vi vill däremot understryka vilka fina fördelar att jämföra också har, om du vill ta ett så bra beslut som möjligt kan det vara värt investera lite tid.

Del av erbjudande

Samtliga matkassar i vår lista innehåller aktiva erbjudanden som du genom att gå vidare automatiskt får ta del av. Vi kommer sällan presentera matkassar utan erbjudanden och på så sätt får du bästa möjliga erbjudande direkt och behöver inte leta runt efter rabattkoder.

Så väljer du den bästa matkassen

Vi på handlamatkasse.se finns här för dig – så att du enkelt kan välja den bästa matkassen utifrån din eller din familjs önskemål. I denna sektion förklarar vi hur du steg för steg går tillväga från besök på sajten till leverans av matkasse hem till dörren.

1. Läs på

Börja med att läsa på. På denna sida har vi en tydlig sektion om vad som definierar bra och viktiga egenskaper i en matkasse. Med denna information kommer ditt val till att bestämma vilken matkasse bli betydligt mycket lättare.

2. Jämför

Även fast vi tydligt har valt att presentera de matkassar som är bäst i test kan du välja att göra en egen jämförelse mellan de alternativen som passar dig bäst utifrån dig eller din familjs önskemål.

Vi kommer att lyfta fram egenskapar som till exempel leveransdagar, innehåll och andra viktiga egenskaper.

3. Välj och gå vidare

För att lägga en beställning behöver du klicka dig vidare till respektive matkasse eller affärs hemsida. Där kan du genomföra beställningen och din leverans kommer redan inom ett par dagar.

4. Njut

Passa nu på och njut av din nya matkasse som förhoppningsvis passar dig eller din familj utmärkt! Livet kan känns enklare, mindre stressigt och framförallt får du njuta av mycket god mat och slipper ödsla tid på att både gå att handla och fundera på vilken mat som skall lagas.

Vanliga frågor

Hur avgörs den bästa matkassen?

I vår bedömning använder vi faktorer som färskhet, pris och recept. Vi värderar de ungefär lika.

Vilka aktörer finns det i Sverige?

De allra bästa matkassarna i Sverige är Middagsfrid, HelloFresh, Linas Matkasse, Matkomfort, Simple Feast och Marley Spoon.

Vilken är den bästa för en barnfamilj?

Linas Matkasse har en barnvänlig kasse som passar mycket bra för barnfamiljer.

Matkasse (Bäst i Test)

Listan ovan baseras på en rad olika faktorer. Viktigt att nämna i sammanhanget är att vissa länkar till matleverantörer kan ge oss ersättning. Vi vill poängtera att vi fortfarande granskar samtliga leverantörer och aldrig kommer rekommendera något som är dåligt.

1. Matkomfort Premium

4.3/5

Kockförberedda matkassar med hög kvalitet

 • Hög kvalitet
 • Enkel hemsida
 • Stort utbud av varianter
 • Något dyrare

Premium – det högklassiga valet

Alla kockförberedda matkassar från Middagsfrid är fantastiska och Premium är inget undantag. Det är den högklassiga kassen med bästa råvarorna, en smakupplevelse och valet där mest ingår.

Priset börjar från 575 kr för en person och fyra middagar. Det är lite högt men inte alls överdrivet mycket dyrare än många andra val, som inte uppger sig vara premium.

Utöver fräscht, roligt och oerhört gott gillar vi möjligheten att beställa till extra protein. Med extra protein innebär det att du får extra kött, fisk, fågel eller fläsk som är rättens huvudingrediens.

Handla hos:

1. Matkomfort Premium →

2. HelloFresh

4.9/5

En prisvärd och superenkel matkasse

 • Väldigt enkel app
 • Hög variation av recept
 • Enkelt att följa instruktioner
 • Lite dyrare

En solklart favorit

Den amerikanska leverantören HelloFresh har tagit Sverige med storm – denna nyttiga, lättlagade och fräscha matkasse har förutom god mat en mycket smidig app. Fördelarna jämfört med andra matkassar är flera och positiva omdömen har haglat över bolaget.

Recept: Recepten från HelloFresh är lättlagade, roliga och goda. Alla ingredienser är förpackade enligt exakt dosering och varje måltid är färg-kodad så att det blir superenkelt att orientera sig genom lådan.

Smak: Det finns en rad återkommande kryddor vilket efter en tid kan skapa en viss enformighet i smak. Men, det är inte supertydligt och än så länge har vi inte kommit över någon måltid som smakar dåligt.

Användarvänlighet (app): Den tillhörande appen är enkel att använda och du kan smidigt pausa, ändra eller adderas nästkommande veckas recept. Ibland finns det även bra deals för att lägga till en extra måltid för ett kampanjpris.

Pris: 2 portioner 3 dagar i veckan kostar runt 550 kr per vecka.

Handla hos:

2. HelloFresh →

3. Linas Matkasse

4.6/5

Matkassen perfekt för hela familjen

 • Flera olika kassar
 • Färdiga paket
 • Gott omdöme
 • Mindre flexibilitet än andra

Familjens favorit

Linas Matkasse är bolaget som satte matkasse på kartan. Redan tidigt 2000-tal kunde svenska invånare beställa mat i färdiga lådor direkt hem till dörren. På den tiden var konceptet nytt och många hade svårt att förstå storheten men även hur smidigt det faktiskt är. Idag ser spelplanen helt annorlunda ut.

Matkassar från Lina finns i flera olika kategorier och nya användare får ofta ett generöst prova-på-erbjudande. Utöver det är de dessutom varierande och håller en mycket hög kvalitet i recepten. Man har även börjat väga in sin miljöpåverkan med så lite matsvinn som möjligt.

Handla hos:

3. Linas Matkasse →

4. Middagsfrid

4.5/5

Kassen som skapar frid på hemmaplan

 • Nischad på kassar
 • Fantastiska recept
 • Hela landet
 • Något upprepande recept

Middagsfrid vill göra precis vad man heter, middagen till en frid. Kassarna är enkla, snabba och bra för dig. Du får tid över till annat och behöver inte vara orolig för hur middagens ska ordna sig. De erbjuder massor av olika kassar med olika fokus på specialkost eller bara att det ska gå fort. Inför jul varje år erbjuder de även julbord.

Handla hos:

4. Middagsfrid →

5. Årstiderna (Flexiterianska)

4.1/5

Flexiterian – dig som inte vill äta kött, men lite fågel och fisk

 • 100% ekologiskt
 • Känns fräscht
 • Lite vego, men inte helt
 • Något högt pris jämfört med andra

Ett ekologisk val

Årstiderna Flexiterianska Matkasse är en låda för dig som önskar äta vegetariska rätter med fågel och fisk. Helt enkelt det klassiska uttrycket ”flexiterian” nedpackat i en smidig och god kasse.

Vi uppskattar verkligen denna miljömedvetna, charmiga och ekologiska kasse från Årstiderna. Recepten är goda men ändå avskalade, det blir inte för mycket arbete. Varorna är fräscha, ordentligt packade samt kylda.

Prismässigt börjar kassen från 455 kr och innefattar mat för 4 dagar. Kassen går att få från 1 till 4 personer. Ansvarig kock är Louisa Lorang som (enligt hemsidan) inte får nog av den ekologiska och gröna produkten kål.

Handla hos:

5. Årstiderna (Flexiterianska) →

6. Ecoviva

3.8/5

En Ecofriendly matkasse

 • Fräscht
 • Personligt
 • Goda rätter
 • Endast i Stockholm

Omtykt men begränsad kasse

Ecoviva har ett fantastisk utbud när det kommer till miljövänliga och specialanpassade kassar. Men, det finns ett stort minus. Och det är den begränsade leveransen till hela Sverige. De har ett nischat och begränsat område där de levererar som i skrivande stund motsvarar endast Stockholm.

Vi, med testcenter, i Stockholm har dock testat och är imponerade. Det är fräscht, personligt och inbjudande och rätterna blir fantastiska.

Handla hos:

6. Ecoviva →

Sammanställning test

Sammanställning av testerna ovan. Under ständig utökning och påbyggnad i faktorer och information.

KasseKvalitet matvarorPris frånVårt betyg
Marley Spoon7520 kr5.0
Hellofresh7499 kr4.9
Linas Matkasse6440 kr4.6
Middagsfrid6445 kr4.5
Matkomfort Premium8575 kr4.3
Årstiderna6455 kr4.1
Simple Feast6559 kr3.9
Ecoviva7879 kr3.8
Undersökning av respektive matkasse.
Figur 1.1 – Andel matförsäljning i Sverige 2012-2018.

Framtid med bättre matkassar

Idag, 2024, har de allra bästa matkassarna precis börjat komma med nya funktioner som prenumeranter älskar. Det är i sig ett stort steg men på det stora hela står handel med livsmedelsvaror över nätet fortfarande för en väldigt liten del (se figur 1.1 ovan).

Vi spår med den faktan och statistiken att både utbudet och marknaden kommer att öka drastiskt de kommande åren. Det kommer både växa i form av antalet aktörer men även de funktioner och olika typer av kassar som erbjuds. Till exempel har HelloFresh nyligen lanserat möjligheten att styra över ens beställning direkt via en app, som kund kan man både pausa, ändra leveranstid samt ändra i beställningen.

Hållbara matkassar 2024

I takt med att världen blir allt mer medveten om miljö- och hållbarhetsfrågor, växer också intresset för hållbara matkassar. Under 2024 har vi sett en markant ökning av efterfrågan på matkassar som inte bara är bekväma och tidsbesparande utan också miljövänliga och etiskt producerade. Hållbarhet i matkassarnas värld handlar om allt från hur råvarorna produceras och transporteras till hur förpackningarna hanteras för att minska påverkan på vår planet.

Företag som levererar matkassar har börjat implementera innovativa lösningar för att möta denna efterfrågan. Exempelvis ser vi en ökning av användningen av biologiskt nedbrytbara eller återvinningsbara förpackningar, vilket är ett stort steg mot att minska plastanvändningen och förpackningsavfallet. Dessutom har många börjat prioritera lokalt producerade och säsongsbetonade ingredienser för att minska transportavstånd och stödja lokal ekonomi.